Укупно приказа странице

понедељак, 28. фебруар 2011.

Cartman`s Authoritah


Godina: 2001
Izdavač: Derek Long
Žanr: Platformska pucačina
Platforma: PC


Jedan od najomiljenijih negativaca u akciji



  Za četrnaest godina serijal South Park je prešao veliki put od svojih skromnih korena i danas predstavlja kulturološki fenomen čija se magnituda i uticaj mogu porediti jedino sa snagom koju poseduju takođe dugovečni The Simpsons. Cela jedna generacija je odrasla uz stanovnike malog gradića u Koloradu koji su, često direktno i grubo, rušili tabue, kritički secirali društvo i generalno se rugali ljudskoj gluposti (koja je, nažalost, neuništiva). Izlišno je govoriti o konstantno rastućoj popularnosti koju uživa Eric Cartman kao pop-kulturna ikona i jedan od stubova nosilaca celog projekta. Nije iznenađujuće da je pored zvaničnih (loših) SP igara dobio glavnu ulogu i u fan–made avanturi.
  Cartman's Authoritah je tipična platforma koja u igračkom smislu ne nudi nikakve novine, ali je konceptualno svojevrstan skup najšarmantnijih (neko će reći najiščašenijih) momenata i likova iz zlatnog doba South Parka. Eric ovde nije dijabolični mastermind već debelo, glupavo, razmaženo derište željno pažnje kakav je bio pre incidenta sa Scott Tenormanom. Kroz osam nivoa će te mu pomagati da uspostavi svoj neosporivi „authoritah“ u gradu i obračuna se sa svim „elementima“ koje vidi kao pretnju svojim ciljevima. Neprijatelji su mnogobrojni i među njima ima raznih karaktera počevši od klinaca iz razreda, Mr. Hanky-a, Stan-ovog klona, majmuna sa četiri dupeta i mutiranih ćurki (hvala dr. Mephisto J), preko Shelley Marsh, Kylove keve, kineza sve do Mr. Garrison-a i nesrećnog Kenny-a koji je prisutan samo da bi poginuo.  
  Grafika je prilično bedna sa pikselima koji bodu oči što je neoprostivo za igru nastalu početkom milenijuma. Srećom da unikatni, prepoznatljivi cardboard cut-out dizajn sa ove činjenice uspešno skreće pažnju gradeći efektno atmosferu ranog South Park-a. Vešto, adekvatno uklopljeni Cartmanovi komentari, kao i zvučni efekti, uzeti su direktno iz serije. Najveću manu predstavlja odsustvo bilo kakve muzike. Možemo samo da žalimo zbog neiskorišćenog stvaralaštva Primus-a i DVDA-a. Da je makar prisutna tema sa špice utisak bi bio pozitivniji. Kontrole lika su bazične, vrlo dobrog responsibiliteta i glatkog skrola. Iznenađujuće, za tako debelog bastarda Cartman je izuzetno skočan i mobilan. Arsenal kojim raspolaže je zanimljiv i svako oružje ima svoju primenu zavisno od situacije. Energiju obnavlja pakovanjima Weith Gain 4000, a extra life se dobija na svakih 100 sakupljenih kutija Cheesy Poofs. Neprijatelji nisu ni malo naivni, naročito pri kraju kada prosto naviru. Evidentan je disbalans u težini između prvog i drugog dela igre. Poslednja tri nivoa su bolesna. Nema checkpointa niti continue opcije.
  Cartman's Authoritah je produkt velikog entuzijazma jednog čoveka i kao takvom mu ne treba mnogo zameriti. Da je kojim slučajem ovakva igra izašla pod okriljem nekog renomiranog izdavača ukupna ocena bi bila niža za dva broja. 


Respect my Authoritah!




Grafika: 5
Zvuk: 4
Atmosfera: 8
Balans: 5

Ukupna ocena: 6


Frank Horrigan

Нема коментара:

Постави коментар