Укупно приказа странице

недеља, 6. фебруар 2011.

Black Lamp

Godina: 1988
Izdavač: Firebird
Žanr: Platformska
Platforma: C-64


Izvin`te, gde se ovde prijavljuje za "Dvor"?



  Black Lamp predstavlja omaž svemu onom što je zanimljivo u britanskoj mitologiji. Elementi poput zamkova, zmajeva, viteštva, odrubljivanja glava svakom božjem kralju koji je i dva dana vladao tamo....ali ovaj put na malo drugačiji način. U ovoj Firebirdovoj prastaroj igri nećete voditi nekog napumpanog viteza sa čeličnim oklopom koji ima mač duži od Bob Rockovog nosa. U ovoj igri ste neko ko dolazi zapravo sa margina engleskih dvorova.
   U ulozi ste male dvorske lude, obučenog po poslednjoj modi (u pitanju je sezona leto-jesen 1121. godine) u crveni kombinezon sa roze pelenama, sa kapom dvorske lude na glavi. A zadatak vam je da skupite svih osam lampi razbacanih po kraljevstvu, i da ih vratite na set postolja na koji nailazite u početnoj sobi, sve sa ciljem spašavanja princeze (a šta drugo?). Naravno, isprečuje vam se set najraznovrsnijih neprijatelja i karakondžula, od besnih pasa lutalica, gadnih orkova, ptičurina, pijanih Robin Hudova, veštica na metli pa sve do velikog Zmaja kojeg je i najteže pobediti. Izvođenje i kretanje su odrađeni kao neobična kombinacija skrolujuće platforme i platforme po sobama. Ambijent je verno urađen i svi elementi jednog srednjovekovnog zamka, šumice i okolnog seoca su tu. U svojoj potrazi možete ulaziti i u kuće, pentrati se po merdevinama, naskakivati po stepenicama i tako izbegavati neprijatelje. Tu su i male vatrene kugle koje ispaljujete, ali ponekad se čini da neprijatelji naviru poprilično brže nego što vi možete da ih savladate. Tu dolazimo i do najveće mane igre, užasno je neizbalansirana, i respawnovanje neprijatelja je nepristojno čak i za Komodorovu igru. Ovaj momenat će mnoge odvratiti od iole ozbiljnijeg igranja.  Ni šest života koliko na početku dobijate neće vam dozvoliti da ozbiljnije napredujete. Grafika u igri je maksimalno prosečna, ali ne i toliko loša da bi vas odvratila od igranja. Međutim, ubedljivo najveće blago ove igre je muzika u njoj (zvučnih efekata, nažalost, nema). Za nju je odgovoran lično Tim Follin, doktor za pravljenje kompjuterske muzike (njegove bravure možete čuti i u Ghosts `n` Ghouls, Gauntlet III i Led Storm igrama). Onakav set melodija koji vas momentalno vode na mesto u kom se odvija igra predstavlja domaći zadatak i za moderne autore, koje lenjo oslanjaju na gudačke "tepihe". Prava je šteta što je ovaj čovek otišao u nekom drugom pravcu i ne pravi više muziku za video igre. Kontrole u igri su pomalo kljakave, i neće se naša dvorska luda baš uvek ponašati onako kako očekujemo od nje.
  Sve u svemu, Black Lamp je jedan pravi "mixed affair" što bi Englezi rekli. Jedna potpuno prosečna i neizbrušena (čitaj preteška) igra sa simpatičnim protagonistom i savršenom muzikom, zbog koje je, ako ni zbog čeg drugog, i vredi probati. Oseća se manjak truda kod programera, izuzevši naravno gos`n Follina. Duže nad njom mogu da se zadrže ili nekakvi Anglofili ili geekovi poput tandema iz Gameblobsa!

 

Veštica mi gatala na traaavi....


Grafika: 6
Zvuk: 10
Atmosfera: 7
Balans: 3
 
Ukupna ocena: 5
 
Clyde

Нема коментара:

Постави коментар