Укупно приказа странице

недеља, 27. фебруар 2011.

Quiz & Dragons

Godina: 1992
Izdavač: Capcom
Žanr: Kviz
Platforma: Arkade
  

Verovatno jedini kviz na svetu čiji prvi ekran izgleda ovako...


  Tih ranih devedesetih odrastao sam dobrim delom kod Cigana(Romi su se tada tako zvali) u flperani, i tu su se nalazile razne video igre. Uglavnom su to bile tabačine i pucačine. Međutim Capcom je 1992. za te iste aparate napravio jednu igru koja vam ne testira reflekse, već znanje i obrazovanje. I samim tim ne čudi što se u toj memli i dimu fliperana nikada nije našao Quiz & Dragons, jer je među klincima bilo jako nekul biti štreber, tj. "filozof". Ali to ne znači da je ovaj endemit sa kojim sam se upoznao deceniju i po kasnije igra koja nije vredna pomena.
  U pitanju je igrak koja na originalan način kombinuje elemente klasičnog kviza tipa "jedan od četiri ponuđena odgovora je tačan" i RPG igara. Na početku birate između četiri lika, i svaki ima svoje sposobnosti. Tako, ratnik brže obnavlja snagu, čarobnjak menja kategorije, amazonka skraćuje broj ponuđenih odgovora, a nindža može da zada dupli udarac. Igra se odvija na tabli sa kockom, i krećete se polje po polje u zavisnosti koliko vam kocka da (još jedan RPG element). Igra ima 7 nivoa, ali put nije linearan, tako na dva mesta možete birati različiti nivo što omogućuje veći replayability igre. Nivoi su lepo dizajnirani i predstavljaju jedan fantazijski svet u kome se naše mudrice bore protiv ranznih nemami, zmajeva, orkova, goblina, muljeva i sl. sve do zadnjeg glavonje koji se pre susreta često spominje u toku igre, romantičnog naziva Gordijan.
  Sam izbor pitanja je istovremeno zanimljiv i neugodan za nekoga ko potiče sa ovog dela sveta. Iako naravno, ima doste opštekulturalnih pitanja iz svih oblasti života, vidi se da je kviz pravljen za Amerikance, pa ćete pošizeti od silnih pitanja iz NFL-a, Bejzbola ili televizijskh serija od pre pedeset godina. Ovo našem čoveku dodatno otežava igru, pa se jedino konstantnim ponavljanjem igre ova pitanja mogu naučiti. Takođe, stekao sam utisak da je ova igra nekako "proreganovski" orijentisana. U igri ima barem jedno 50 pitanja vezanih za ovog predsednika SAD, od kojih su 40 vezani za njegovo opskurno i nebitno filmsko stvaralaštvo. Čini se da programeri ove igre više vole slonove nego magarce.
  Sama igra je jako ukusno dizajnirana, sa brojnim RPG-elementima, koji su lepo oslikani i estetikom neke epske igre. Zvukovi u igri su standarndno dobri, verno oslikavaju atmosferu igre. Ozbiljnijih zamerki nema, osim možda činjenice da će se nekim ljudima ovaj kviz činiti pomalo politički nekorektan.
  Quiz & Dragons je igra koja vam može izuzetno popraviti opštu kulturu i zabaviti vas na duže vreme. U pitanju je igra velikog šarma, ali i osuđena na totalni neuspeh u domaćim fliperanama, iz ranije spomenutih razloga. Toplo je preporučujem kada vam dosade "Ja volim Srbiju" ili "Milioner".


Uhm....ovaj...pa...ovaj....kako se zove....

  
Grafika: 9
Zvuk: 8
Atmosfera: 9
Balans: 9

Ukupna ocena: 8.5


Clyde

Нема коментара:

Постави коментар