Укупно приказа странице

среда, 23. фебруар 2011.

Sensible World Of Soccer

Godina: 1994
Izdavač: Sensible Software
Žanr: Simulacija fudbala
Platforma: Amiga


Kontam, razbićemo Švabe...


   Pre samo petnaestak godina, fudbalske simulacije nisu izgledale kao FIFA i PES, gde možete da vidite svaku grimasu u fudbalera, kao i da mu picanite šiške a usput i šut u miliangstrem. Programeri su se pre svega morali oslanjati na svoj šarm i duhovitost da bi napravili dobru igru, kao i na uvođenje nečega novog čega nije bilo ranije u toj vrsti igara. Baš takva igra je i Sensible Wolrd Of Soccer firme Sensible Software.
  SWOS je naslednik ranije urađenog Sensible Soccera, iz koga crpi skoro sve po pitanju izvođenja. U pitanju je "fudbal" iz ptičje perspektive, sa igračima veličine pikavaca. Ovo je igra sa verovatno možda i najmanjim sprajtovima u istoriji igara za Amigu, čak i Lemmingsi deluju korpulentno u odnosu na naše zvezde fudbala. Uvodni meni je veoma bogat, donosi opcije kao što su carrer, gde vodite jedan klub kroz sezone, pravljenje svojih takmičenja i timova, ili učestvovanje na nekom već postojećem takmičenju kao što je svetsko prvenstvo. Izbor timova i igrača je gorostasan za svoje doba, i ovo je najjači aspekt igre. Tu su igrači i timovi sa svih strana sveta, doista verno prikazani i što je najbolje lako u opciji friendly možete da im ukrstite koplja. Tako recimo možete da odigrate prijateljsku utakmicu između Nemačke i Solomonskih ostrva i da umirete od smeha kako se vuku igrači ovih potonjih, razlike između timova su očigledne pri igranju i to dodaje zanimljivosti igre. Same kontrole u igri su dobre, igrači odgovaraju na svaku zadatu komandu i doista se glatko kreću. Samo postizanje golova nije lako, i moraćete da "zakovrnete loptu" u letu džojstikom kako biste nadmudrili golmana, koji su svi do reda u ovoj igri neobično žilavi. Takođe, pred svaku utakmicu možete da namestite i taktiku koja vam najviše odgovara, broj formacija je veliki, ali verujem da 90% ljudi igra 4-4-2 ili 4-3-3, ostalo je egzotika. Treba istaći da sam se u ovoj igri prvi put u životu sreo i sa srpskim (pardon, Saveznorepubličkojugoslovenskim) prvenstvom, gde imate mogućnost da vodite bilo koji od naših klubova iz tadašnje Prve Savezne Lige. I nismo loše prošli po pitanju kvaliteta, čak bih rekao da su momci iz Sensible-a bili malo velikodušni prema našim fudbalerima koji su ubedljivo najsporiji u Evropi i znaju samo dve rečenice da izgovore ("Ostavićemo srce na terenu", "Daćemo sve od sebe"). Šteta što nema i reprezentacije, ali za to treba da zahvalimo sankcijama i tadašnjoj političkoj situaciji. Sama grafika u igri je relativno siromašna, ali veoma funkcionalna i samim tim omogućava pikselglatki skrol. Zvuci tokom utakmice su simpatični, tu i tamo možete čuti urlikanje navijača, ali se ipak na ovom aspektu moglo još malo poraditi.
  O igrama kao što je Sensible World Of Soccer možda danas deluje besmisleno pisati, ali ovo je prva igra koje u sebi imala kompetitivnost jedne današnje FIFE, a bazu Footbal Managera. Samim tim zaslužuje makar letimičan pogled nekog okorelog fana najvažnije sporedne stvari na svetu.

Posle primljenog trinaestog gola...



Grafika : 6
Zvuk : 7
Atmosfera : 10
Balans : 9

Ukupna ocena : 9

Clyde

Нема коментара:

Постави коментар