Укупно приказа странице

петак, 22. јул 2011.

Superfrog

Godina: 1993
Izdavač: Team 17

Žanr: Platformska
Platforma: Amiga

  

Klark Kent žabljeg sveta.


  Superfrog predstavlja jednu od najpotentnijih platformi svog doba, igru koja crpi sve najbolje iz čuvene platformske dihotomije Mario/Sonic. Team 17 je firma koja je pre Worms serijala bila poznata po možda i najkvalitetnijim igrama za Amigu i ova igra je školski primer te činjenice. Konkurencija u tom žanru nije bila laka (Zool, Robocod, Ruff 'n' Tumble, Brian The Lion...) ali su momci iz gorenavedene firme uradili sjajan posao.
  Sama priča je tipična do bola i oslanja se na bajke za decu. Tamo nekom princu zla veštica mazne princezu(jel lezbejka il' šta?) i pretvori ga u žabu. Žabac dobije bocu sponzora igre, Lucozade, te postane SuperŽabac spreman za akciju oslobađanja svoje drage. Tu i počinje sama igra, podeljena u čak šest ambijentalno različitih svetova(svaki svet ima četiri nivoa), a između petog i šestog sveta je i specijalni Project F nivo, koji parodira Team 17-ovu igru Project X. Samo izvođenje je klasično platformersko, skakućete po nivou dok ne skupite sve potrebne novčiće po nivou kako bi vam se oslobodio izlaz u sledeći nivo. Kupite još i razne voćkice, dodatke za letenje i ispaljivanje nekakve zelene kugle sa očima, a neke neprijatelje je moguće savladati i običnim naskakivanjem na njih. U igri ima mnogo raznih protivnika i neprijatelja, svi su u skladu sa svetom u kome se nalazite(a ti svetovi su: šuma, zamak, cirkus, piramida, led i svemir). Takođe, kao što svaka dobra platforma nalaže, u igri se nalazi mnoštvo skrivenih soba koje ćete otkriti prolaženjem kroz lažne zidove. Po završetku svakog nivoa, možete se oprobati i u mini igri koja predstavlja neku varijantu džekpota koja vam može doneti ekstra život. Pored neprijatelja, tu su i brojne zamke od kojih su najgori šiljci, njih ima svugde i nose celu energiju. Garant ćete najviše života izgubiti nabadajući se na njih. Ponekad treba malo i mućnuti glavom, nivoi znaju da budu jako veliki, ima poluga za pronalaženje i otvaranje neophodnih vrata.
  Sam šmek igre je alfa-platformski. Sve vreme ćete se oslanjati na vaše verno skakanje, što i priliči jednoj žabi. Inercije u kretanju ima, ali onako sa pravom merom i tu se recimo ogleda i kvalitet balansa ove igre. Grafika u igri je odlična, podseća na crtani film, animacija i skrol dobro definisani i glatki, baš kako treba. Zvuk je takođe kvalitetan, ne i vrhunski ali može se uživati u njemu jer doprinosi odličnoj atmosferi koju igra ima. Balans je odličan, počinje se lako, ali već u drugom svetu postaje čupavo. No strpljenje i vežbanje preciznosti skokova najveći su kapitalu ovoj igri, gde gotovo nema mesta sa besmislenim zaglavljivanjem, što je za svaku pohvalu. Jednom rečju, Superfrog nije laka igra za preći, ali ume da ceni igračev trud i sposobnost pamćenja.
  Superfrog je igra koja nije ništa gora od večnog Maria ili nafuranog Sonica(nadrogirani Mario na ekstaziju i LSD-u, mnogo droge treba da od jednog Italijana umislite da ste jež), ali je imala tu "nesreću" da se pojavi na daleko manje popularnom kompjuteru. Svako spominjanje ove igre je mali korak ka ispravljanju tih istorijskih nepravdica, kada neko delo svi zaborave a ono može rame uz rame da stoji sa najvećima.


Nisam znao da žabe jedu trešnje...


Grafika: 10
Zvuk: 9
Atmosfera: 10
Balans: 10

Ukupna ocena: 10

Clyde

Нема коментара:

Постави коментар