Укупно приказа странице

недеља, 10. јул 2011.

Knights Of Honor

Godina: 2004
Izdavač: Black Sea Studios
Žanr: Strategija
Platforma: PC

  

Knjaz i njegov dvorac.
   


  Popizdim što Srbija nema nekog ozbiljnog proizvođača video igara. Na tome, komšijama Bugarima(pa i Hrvatima) mogu samo da skinem kapu i da kažem svaka čast. Ranije se nekako u popularnim kulturnim sadržajima poput filmova ili ne-daj-bože crtanih filmova uvek osetio taj istočnoevropski "šmek" koji je bio sinonim za nekvalitet i treš u kulturnom mainstreamu. Međutim, sa ovom video igrom nije uopšte tako. Bugarski Black Sea Studios je 2004. iznedrio Knights Of Honor, real-time strategiju dostojnu svake pažnje.
  Knights Of Honor je igra u kojoj svaki evropski nacionalista može da iživi svoje traume i komplekse. Smeštena u kasni srednji vek, ova strategija pruža mogućnost odabira i vođenja bilo koje evropske(i severnoafričke) države iz tog perioda. I to ne samo zarad osvajanja teritorija, već i zarad slatke love, profita, pokrštavanja i mučenja uvek dragih suseda. Krajnji cilj je postati car cele Evrope, pregaziti svakog ko nije "dobar" svojom čizmom i uživati u osvojenom blagu(isto ko i danas). Posle odabira države čeka vas pogled na prelepo dizajniranu mapu, gde su raspoređene provincije na koje je ceo kontinent podeljen. Svaka provincija ima svoj glavni grad i iz njega se vrši upravljenje jedinica kao i izgradnja građevina i unapređenja, a svaka država se sastoji iz jedne ili više provincija. Počinjete sa malom vojskom i pripadnicima kraljevske loze, od kojih svaki ima svoje sklonosti i sposobnosti. U gornjem ekranu imate devet slotova koje ćete vremenom popuniti svojim vitezovima različitih funkcija. Tako vojskovođe idu u rat i osvajanja, klerici "popuju", landlordi "stoluju", graditelji ubrzavaju gradnju, trgovci "valjaju" a špijuni prave sranja preko grane(isto ko i danas). Sam napredak u igri je spor, priliv novca, knjiga, religioznih dobara teče isprva jako sporo te vas ova igra nekako i sama navodi u osvanjanja. Neverovatno jaku ulogu uovoj igri ima i diplomatija(pozdrav za Sid Meyera), gde zapravo ZAISTA ono što uputite drugim vladarima ima i POSLEDICE na vaše kraljevstvo. Jednostavan ispit koji mnoge strategije nisu položile, ovde je doveden do jako visokog nivoa i na međudržavne odnose ide ogroman plus programerima. Sam interfejs jeste širok i postoji mnoštvo opcija, ali se u hodu sve poprilično brzo uči i većina opcija ima logike. Upravljanje jedinicama i građevinama jeste relativno sporo, ali je njihovo raspoređivanje, izgradnja i unapređivanje urađeno na dobar način.
  Treba istaći vernu istorijsku pozadinu ove igre. Sve kneževine, kraljevine, carevine i sl. su jako verno prikazane, postoje osobenosti u religijama, kulturama, a i jedinicama(svaka provincija ima neke svoje lokalne jedinice, koje vaš vitez-vojskovođa može regrutovati odatle). Postoje i posebni achievementi, koje otključavate tako kada prikupite određene vrste roba. Neke se mogu proizvesti u provincijama, a neke se moraju uvoziti iz dalekih krajeva što je dosta skupo i naporno. Grafika u igri je simpatična, deluje "rukom crtano" na momente, a ne kao generički 3D avatari sastavljeni od seta kupa i kocki, što je za pohvalu. Zvuk u igri je tipičan, muzika generičko-gudačko-renesansna uz izuzetak par simpatičnih akustičarskih bravura. Balans i atmosfera u igri su na nivou zadatka. Sam progres u bitkama ponekad nije najvernije prikazan, te se može desiti da kiksirate na bojnom polju čak i ako se prikazuje da pobeđujete tokom borbe, što je minus.
  Naravno da sam odmah pregazio celu Evropu vodeći Srbiju, što možda i dosta govori o meni. Ali ako shvatimo ovu igru u domen zabave i pomalo edukacije, Knights Of Honor je jedno zbilja vredno pažnje ostvarenje. Naravno da nije i savršena i da zahteva podosta strpljenja, retko kad ćete imati priliku kao ovde da se "samo branite od agresora" i ispravljate "istorijske nepravde" nanesene vašem narodu. Samo mali hint - u srednjem veku nacije nisu postojale, samo plemena. A vi pičite!



Ko to kaže, ko to laže...


Grafika: 8
Zvuk: 8
Atmosfera: 9
Balans: 9

Ukupna ocena: 9
 
Clyde


Нема коментара:

Постави коментар