Укупно приказа странице

понедељак, 1. август 2011.

Night Slashers

Godina: 1993
Izdavač: Data East
Žanr: Beat 'em Up
Platforma: Arkade



K`o Ken, al onaj iz 2010.


  Sredinom devedesetih kada su na ovim prostorima arkadnim beat 'em up-om neprikosnoveno dominirali Capcom-ovi „Cadillacs and Dinosaurs“ i „The Punisher“, do nas je stigao zanimljiv naslov njihove večite konkurencije Data East u kome se rokate sa raznim čudovištima iz filmskog i folklornog horora. Među redovnim posetiocima fliperana ovaj bastard child Final Fight-a i Castlevania-e je bio poznat pod imenom „Mrtvaci“ i retko ko je znao pravi naziv – Night Slashers.
  Hiljadu puta viđen zaplet služi taman toliko da da povod za bloodbath zabavu. Niko ne zna uzrok, ali već tri meseca monstrumi, živi mrtvaci i kojekakva čuda terorišu planetu i ljudi su pred istrebljenjem. Uvodna sekvenca prikazuje bespomoćnu porodicu kojoj preti smrt od zombija. U poslednjem času stiže spas u vidu američkog istrebljivača čudovišta Jake-a, evropskog lovca na vampire Christopher-a i azijske čarobnice-ratnice Hong-Hua. Poštujući tradiciju B-filmova, na pitanje ko su oni, teatralno izjavljuju : „Rećićemo ti ko smo...Mi smo Night Slashers!“ i odlaze u noć. Pravi thrash u najboljem smislu te reči.  
  Internacionalna ekipa heroja je pun pogodak jer svako od primarnih tržišta ima svog pretstavnika. Širok dijapazon pokreta kojima raspolažu, pored standardnih udaraca, zaletanja i „magije“, sadrži charge attack i dve ekstremno jake specijalke. Retko je u žanru viđena ovakva raznovrsnost. Bazične neprijatelje čine horde poluraspalih zombija, vampira, vukodlaka u koledžicama (da mi je znati kad je Michael J. Fox prešao na „tamnu stranu“), duhova iz portreta i imitatora Jason Voorhees-a. Tokom misije ćete se sukobljavati sa all-star ekipom mid-boss-eva i boss-eva u sastavu : Dr. Frankenštajn i njegovo čudovište, deadite Đepeto sa Pinokiom iz pakla, golem, Drakula, ukleti vitez, Montezumin duh, mumija i Grimm Ripper. Japanci ne bi bili Japanci da se na kraju ne rokate sa nekakvim Robo-Satanom koji se odaziva na ime King Zarutz.
  Obzirom na godinu izlaska grafika i animacija su, iako vrlo dobre, mogle biti ispoliranije. Vizuelni dizajn, u koji je uloženo mnogo truda, se u velikoj meri oslanja na horor filmove, superherojski strip, a evidentan je nemali uticaj Capcom-ovog prepoznatljivog stila. Igra je poprilično krvava. Detaljnost ambijenata i likova, čak i onih minornih, je fascinantna. Dizajn glavnih junaka je zanimljiv i po tome što predstavlja satirično, pomalo stereotipno, viđenje drugih iz japanske vizure. Jake je do koske u superherojštini. Izgleda poput Kena iz Street Fighter-a obučenog u kostim Kapetana Amerike sa mehaničkim rukama a'la Jax i Rambo-trakom oko glave. Sama njegova pojava sjajno oslikava američku megalomaniju, nerezonsko loženje na gluposti i „mi smo najbolji, svi ostali su sranje“ filozofiju. Christopher je aristokrata-avanturista finih manira, obučen po poslednjoj modi iz 1889. jer je poznato da su svi Evropljani u viktorijanskom tripu, a Hong-Hua deluje kao konkubina poslednjeg kineskog cara. 
  Zvučni efekti i soundtrack u maniru serijala Castlevania su na kvalitativno visokom nivou, ali se ni po čemu posebno ne izdvajaju iz mora sličnih igara. Uvek je prijatno čuti i solidan voice acting, karakterističan za Data East izdanja, koji pruža dodatnu dimenziju.
  Šteta je samo što za Night Slashers važi ona narodna: „ Spolja gladac, iznutra jadac.“. Igra je užasno neizbalansirana čak i po arkadnim standardima. Kontrole su kvalitetne, ali su protivnici toliko superiorni da je postojanje health bara dovedeno u pitanje. Vaš lik može da otrpi svega četiri udarca, a ukoliko vas neka od karakondžula dohvati u stanju je da vam odjedanput skine i do dve trećine skale. Staro pravilo horora da ste uskoro mrtvi ako vas zombi ujede je ovde primenjeno maltene bukvalno. Nemate pravo na grešku i to bi bilo O.K. da je ovo survivor horror, a ne beat 'em up. Traži se ništa manje od savršenstva. Najbolja taktika je navući što više neprijatelja, a zatim ih neutralisati nekom od razornih specijalki. Svi prisutni zlotvori momentalno idu na mirisanje ljubičica odozdo, ali je cena trećina energije. Item-a za njeno obnavljanje jedva da ima pa je gotovo sigurno da nakon vulgarne demonstracije moći vreba smrt čim vas neko pipne. Barem ste kupili malo vremena i obezbedili kakvu-takvu šansu. Ako dobro koristite manevarski prostor generalna težina je negde između Final Fight-a i arkadnog Ninja Gaiden-a. Za kompletiranje avanture je u proseku potrebno do 20 coin-a i skidam kapu svakome ko ovu igru pređe sa manje od deset. Svetla tačka su bossfights jer imaju adekvatnu meru i pretstavljaju fer izazove. Ekstremna težina je veliki obogaljujući faktor, ali koncept, vanserijska estetika i atmosfera uspevaju da obezbede obilje zabave. Ovo ostvarenje je dobilo na aktuelnosti zahvaljujući emulatorima jer igrači konačno, neopterećeni brojem kredita, mogu uživati u kompletnom iskistvu. 
  Night Slashers spada u kategoriju lepih, zanimljivih i zabavnih igara koje je bolesna težina sprečila da postanu klasici.

Previse spanaca jeo je on...


Grafika: 8
Zvuk: 7
Atmosfera: 9
Balans: 3

Ukupna ocena: 5


Frank Horrigan


Нема коментара:

Постави коментар