Укупно приказа странице

петак, 9. септембар 2011.

Qwak

Godina: 1993
Izdavač: Team 17
Žanr: Platformska 
Platforma: Amiga

Trebao sam da sletim levo od Lajkovca..
  
  Šta je dobra igra? Ona koja vas zabavi i koja vam razmrda mozak i reflekse. Šta je vrhunska igra? Ona koja vas zabavi, razmrda mozak i vijuge, i zauvek promeni život. Kada pravite malu igru, češće je slučaj da težite prvoj kategoriji dobrih a ne vrhunskih igara, jer ste svesni svojih ograničenja, ali uprkos tome u tako malom terenu izvučete najbolje iz te igre. Upravo to je uspelo majstorima iz firme Team 17 kada su napravili igru Qwak.
  Qwak je zapravo rimejk starije igre koja se pojavila 1989. za BBC Micro. U ulozi ste malog pačeta kome je cilj da prođe kroz osamdeset soba-nivoa tako što će pokupiti sve ključeve koji otvaraju vrata za prolaz na sledeći nivo. Reklo bi se, podseća prilično na Solomon`s Key. Iako estetski različita, i iako ne deli ni komadić mitologije malopre spomenute igre, izvođenje i cilj su poprilično slični. Progres vam otežavaju nekakvi psi-ribe, psoribe koje lete i medvedići a koji su u igri uopšteno nazvani Baddies(što znači da ni sami programeri ne znaju šta ovi neprijatelji predstavljaju, što je nekako kul). A njih se rešavate bacajući jaja na njih, a kako vreme odmiče shvatićete da ćete morati poprilično štedljivo sa tim jajima. Naime, kako prelazite iz sveta u svet(na svakih deset soba), neprijatelji postaju sve žilaviji, a jaja biva sve manje tako da savetujem štedljivost od samog početka. Ambijent u igri se menja na svakih deset nivoa, ali ništa drugo suštinski nije drugačije. Igra vozi slično do samog kraja, ako imate živaca da je pređete. Ono što predstavlja osnovnu karakteristiku igre je da u igri ima mnoštvo dodataka, možete pokupiti čak tri vrste štita, kao i čokoladna jaja koja imaju jači "kick". Postoji i neka vrsta vremenskog ograničenja, te ako ne pokupite sve ključeve na vreme, sa neba počinju da padaju džinovske kugle sa šiljcima, a onda ste ga srpski rečeno, najebali. Dok ste u igri kupite što više voćkica, jer vam se one po završetku nivoa obračunavaju kao bonus jaja-projektili.
  Grafika u igri je veoma simpatična i dopadljiva. Određeno siromaštvo koje se vidi i koje ukazuje da je reč o "low-budget" igri uspešno je nadomešteno veoma glatkom animacijom i funkcionalnošću elemenata u igri(čitaj sve se lepo vidi). Zvuk je ništa posebno, gotovo midi kvaliteta što je šteta kada se uzme u obzir šta je Amiga mogla da izvuče u svoje doba. Fina melodijica, i par prosečnih zvučnih efekataje sve što ćete dobiti. Kontrole u igri su odlične, naše pače skakuće i kreće se baš onako kako mu zadamo komandu. Nema neke prevelike inercije u kretanju, što predstavlja veliki plus sa obzirom da se ova platformska igra odvija na malom prostoru. Sam balans je vrlo dobar, nivoi su postepeno sve teži i teži, i lako vas igra uvlači u svoj skromni svet. Često sam se vraćao ovoj igri, iako se na prvi pogled činilo da to neće biti slučaj. Atmosfera je sasvim pristojna, pomalo cartoonish, pomalo dečja ali ne i infatilna.
  Qwak je igra koja odlično igra u svom malom i ograničenom terenu. Odlična je za razbibrigu i smirivanje živaca. Naravno da nije međi Team 17-ovim najjačim imenima ali ima specifičan šmek i visok "replayability" koji me je oduvek privlačio kod igara. Za sve poklonike platformi po sobama, ovo je prava stvar!
  

Na kojoj sam planeti ako je Saturn ovako blizu?

Grafika: 7
Zvuk: 4
Atmosfera: 7
Balans: 9

Ukupna ocena: 7

Clyde

Нема коментара:

Постави коментар