Укупно приказа странице

уторак, 24. мај 2011.

Marvel : Ultimate Alliance

Godina: 2006
Izdavač: Activision
Žanr: Akcioni RPG
Platforma: PC
  

Pištolj se dezintegris`o...
   
 
  Nakon postignutog uspeha sa naslovima „X-MEN:Legends“ i „X-MEN:Legends II – Rise of Apocalypse“ ekipa iz RAVEN Software-a je dobila zeleno svetlo za ambiciozni projekat baziran na ogromnom stripovskom nasleđu izdavačke kuće Marvel. Iako je pokrovitelj cele stvari omrznuti konglomerat Activision, očigledno je da su ljudi sa vrha imali dovoljno sluha i poverenja u razvojni tim koji je pokazao publici da zna kako se tretira izvorni materijal, a njima samima već doneo pozamašan profit.
  Ukoliko niste upoznati ili se nikad niste susreli sa Marvelovim superherojima „MARVEL: Ultimate Alliance“ je odlično polazište koje će vam predstaviti ceo jedan univerzum u nešto više od 20 sati koliko u proseku traje ovo igračko iskustvo. Tokom misija i kroz interakciju sa NPC- ima saznaćete kako je ko stekao supermoći, u kakvim je odnosima sa ostatkom ekipe i iscrpnu istoriju sukoba sa viđenijim negativcima.
  Koncept, dizajn i izvođenje su preuzeti iz gore pomenutih igara, ali su sve komponente na mnogo višem nivou. Impresivna grafika je uspešno izdržala test vremena i po lepoti retko koja današnja igra može da joj parira. Svetovi ponikli u mašti Stan Lee-a su fascinantni  tako da ćete uživati u šetnji kroz neke od najpoznatijih lokaliteta Marvelovog univerzuma poput Atlantisa, Asgarda, Skrull Throneworlda ili Walley of Spirits. Svaki od njih se odlikuje izrazito detaljnom, jedinstvenom estetikom kojom, u najboljoj stripovskoj tradiciji, dominiraju izražene osnovne boje. Za nas gejmere naročitno je interesantan Murderworld kojim gospodari nevaljalac Arcade(sic!), gde smo u jednom momentu prinuđeni da igramo legendarne igre iz proslosti poput Pitfall-a i Arkanoid-a kako bi smo kompletirali misiju. Inicijalno je planirano da likovi budu kreirani cel-shading tehnikom poput one u „X-MEN:Legends“ igrama, ali se tokom razvoja od toga odustalo te smo dobili prelepe 3d modele izuzetne detaljnosti.
  Zaplet u iskonskom duhu ranog Marvela('60-te plus mali istorijski doprinos kasnijih decenija) ne može biti jednostavniji. Negativci su formirali organizaciju „inventivno“ nazvanu „Masters of Evil“ sa ciljem da(iznenađenje) pokore svet. Heroji se ujedinjuju u alijansu kako bi im se suprotstavili i krljačina epskih razmera može da počne. Suštinski, ovo je klasičan linearni no-brainer beat 'em up sa RPG elementima, ali prokleto zabavan. Vodite tim od četiri heroja čiji sastav možete menjati na svakom checkpointu, a idealnu postavku sačinjavaju dva teška udarača(npr. Wolverine i Deadpool) i dvoje sa sposobnošću bacanja projektila(Thor i Spider-Woman). U timu obavezno morate imati letača jer se do nekih lokacija može samo vazdušnom linijom. Kontrole su perfektne, animacija fluidna, a potezi i moći kojima naši heroji raspolažu svrsishodni i vrlo atraktivni. Balans je gotovo savršen, igra ni jednog momenta nije toliko teška da bi izazvala frustraciju, a sa druge strane ni toliko laka da neutrališe izazov. Izgled neprijatelja varira u zavisnosti od lokacije(svaki svet ima svoje trade-mark siledžije), a međusobno se razlikuju po klasama i sposobnostima. Inteligencija i borbena taktika protivnika su iznenađijuće dobre, ali stvari stoje dijametralno suprotno kada su vaši saborci u pitanju. Jedina prava korist od njih je što skreću pažnju neprijatelja i odličan su mamac pošto su u samoj borbi efektni koliko i Fernando Tores u dresu Čelzija. Dobro je što, zapravo, uopšte ne zavisite od njih osim u retkim situacijama kada vam zatreba „pomoć prijatelja“ kako bi aktivirali dve konzole istovremeno, otvorili masivna vrata i slično(možda 4-5 puta tokom cele igre). Nisu od neke pomoći, ali isto tako i ne smetaju. Fokusirani ste uvek na lika kojeg vodite tako da ostale nećete ni primećivati. Ukoliko baš želite, možete redukovati broj „pomoćnika“ i voditi samo jednog lika. Junaci su jako dobro definisani i izbalansirani u skladu sa karakteristikama koje poseduju u stripovima. Tako je npr. Storm neverovatno slaba i maltene neupotrebljiva u borbi golim rukama, ali su joj zato moći među najrazornijima pa je sjajna u napadima sa distance.
  Igra je podeljena u pet velikih poglavlja od kojih svako sadrži dve ili više glavne misije i pregršt opcionalnih zadataka. Kao i u svakom RPG-u, njihovim izvršenjem dobijate na reputaciji i iskustvu, a samim tim levelujete i pojačavate performanse junaka koje vodite. Napredovanje možete ubrzati igranjem mini igara, treninzima kao i kupovinom skillpointsa. Njih možete u svakom momentu rasporediti po volji, što je više nego korisno, a tokom igre ćete skupljati upgrade-ove za body, focus i strike. Svaki od 23 superheroja na raspolaganju ima, pored osnovnog, tri alternativna kostima koji pored drugačijeg izgleda obezbeđuju dodatno „budženje“ jer sadrže setove različitih karakteristika. Na igraču je da, u zavisnosti od stila igranja, odabere najpraktičnije rešenje ili jednostavno zanemari statistiku i odene svog heroja u omiljeno ruho. Novina je mogućnost kreiranja „povlašćenog“ tima koji maksimalno može sadržati deset likova iz rostera(četvoro vodite dok su ostalih šest „na klupi“) i  obezbeđuje nove bonuse za celu partiju.
  Kvalitet zvuka je na visokom nivou, ali ništa od čega bi se palo na dupe. Opšti utisak je da su se autori ovde ulenjili jer zvučni efekti, iako adekvatni, deluju pomalo generički i peslikano iz ranijih RAVEN-ovih igara. Soundtrack je onako, baš epski i prilikom borbi sa glavonjama postaje upadljivo dramatičan. Muzička podloga je dobra, ali definitivno nije moja šolja čaja. Voice acting je ono što bi se nazvalo „mešano meso“. 50% ekipe briljira dok je ostatak jedva iznad proseka. Čim budete čuli junake biće vam jasno ko se uživeo u ulogu(jedan je Steven Blum), a ko je samo pokupio ček.   
  Pored toga što je vrlo zdrava, potentna igra M:UA ujedno predstavlja vodič kroz bogatu istoriju Marvel univerzuma i svetao primer kako treba pristupati kreiranju igara generalno. Iako prvenstveno namenjen okorelim „marvelovcima“ ovo je jedan od retkih naslova koji je uspeo da zadovolji i sve one koji ne pripadaju ciljnoj grupi. Ukoliko ste stripadžija, RPG-ovac, obožavalac tabačina ili jednostavno zaljubljenik u video igre koji ne poriče dete u sebi, ovo je ostvarenje koje vam od srca preporučujem.

 
Skoro k`o strip.



Grafika: 9
Zvuk: 7
Atmosfera: 10
Balans: 9

Ukupnda ocena : 8.5


Frank Horrigan

Нема коментара:

Постави коментар