Укупно приказа странице

петак, 4. новембар 2011.

Trine

Godina: 2009
Izdavač: Frozenbyte
Žanr: Platformska/logička/hack and slash
Platforma: PC


Istorijski trenutak - ženski lik iz video igre koji nema velike sise.


  Da li se iko seća igre The Lost Vikings? Beše to vrlo kvalitetna logička platforma, gde kontrolišete odvojeno tri Vikinga, od kojih svaki ima određene sposobnosti, i tako prelazite nivoe(igra datira iz perioda kada se danas čuveni Blizzard zvao Silicon & Synapse). Trine kao igra, je definitivno imala ovu igru za svoj uzor, a za implementaciju "prethodno naučenog" možemo reći da je bila uspešna.
  Igra počinje klasično epski. Troje likova vitez, čarobnjak, i lopov(otelotvoren u telu ne naročito sisate za-čudo žene), nalaze neki magični kristal koji ih teleportuje bla-bla-bla i oni tako mogu da spasu kraljevstvo od najezde "undead" pošasti. Izvođenje je klasično 2D platformsko, iako je igra očigledno dizajnirana u 3D okruženju. pritoskom na brojeve 1,2,3 menjate koji ćete lik da budete a to vam diktira situacija u kojoj se nalazite. Tako, čarobnjak je graditelj, pomera objekte, pravi mostove i kutije na koje skačete, lopovica ima kuku ala Betmen, luk i strelu kojima pali baklje i ubija neprijatelje a vitez je klasični sivonja, gde on udari tu trava ne raste, a ima i štit kojim se brani od neprijatelja. Sami nivoi predstavljaju tipičan fantazijski svet, poprilično dobro animiran, a ambijent se menja od šumice, preko zamka, do močvara, rudnika i napuštenog sela. Same zagonetke nisu posebno teške, cela poenta je samo nastaviti dalje, naslagati dovoljno "nečega" da bi moglo da se naskoči na platformu, ili povlačenje poluge + set dobro napicanjenih skokova. Taj momenat je skroz ok i može biti izvor dobre zabave, međutim sama borba sa brojnim neprijateljima malo smara. Iako su borbe dinamički odlično urađene, 98% svih vaših neprijatelja predstavljaju potpuno identični skeletoni. Velika šteta, čini se da su programeri reč "undead" shvatili doslovce. Za igru čiji je ambijent tako lep i raznovrstan, moglo se poraditi malo i na raznovrsnosti neprijatelja, prosto ćete se obradovati kad vas napadno slepi miševi od silnih skeletona. Tokom igre kupite srca što vam zdravlje daju, bočice sa energijom i zelene bočice što vam donose iskustvene poene, što vam kasnije dobro dođe jer možete da levelujete(u suštini ovo je zaista sekundarna stvar u igri, napredak je tek toliki da mogu da se zadovolje i gladni rpg-ovci). Cela igra jako dobro vozi, i retko će vam se dešavati da ozbiljno zaglavite, što možda i nije prevelika vrlina za jednu igru koja pretenduje da bude i logička, ali opet postoji određena fluidnost u izvođenju koja može da zabavi. Posle niza dugačkih nivoa, čeka vas i konačni obračun sa duhovito osmišljenim krajem.
  Grafika u igri je zaista odlična, svi svetlosni efekti su tu, fizika alemenata je jako dobra, a odabir boja za jednu 3D igru zaista adekvatan. Zvuk je klasika, muzika par tipičnih gudačkih momenata, zvučni efekti su solidni i ništa više, ali duhovit voiceacting u interakciji naše trojke vadi stvar. Animacija likova je dosta dobra, ne deluje "preuljeno" kao što je to slučaj kod nekih 3D igara. Atmosfera u igri je zabavna i zanimljiva, a to je najbitnije. Lako ćete ući u taj svet, malo teže izaći iz njega, igra vuče dalje a to je veliki plus. Balans u igri je takođe dobro izveden, krivulja učenja je jako dobra, neprijatelji postepeno bivaju sve teži ali učenjem poteza sve se da savladati. Kontrole likova su jako dobre, minus ta čuvena kuka kod lopovice, tu se baš mora biti spretan.
  Trine je jedna punokrvna i kvalitetna igra, koja će vas zabaviti na duže vreme. Iako pomalo monotona, i sa zaista siromašnom lepezom neprijatelja, na drugim stranama "vadi stvar" i može na trenutak da prenese duh večnih Izgubljenih Vikinga. Čujem da će uskoro i nastavak igre, pa eto prilike da uletite u priču...

Udriiii.....
  

Grafika: 9
Zvuk: 6
Atmosfera: 9
Balans: 9

Ukupna ocena: 8


Clyde

Нема коментара:

Постави коментар