Укупно приказа странице

четвртак, 24. новембар 2011.

Rygar

Godina: 1986
Izdavač: Tecmo
Žanr: Platformska
Platforma: Arkade

Retko lep horizont.
  

  Svi znamo da su arkadni aparati na žetone uglavnom služili da nam izvuku što više love iz džepova, ali mi smo i dalje odlazili na ta memljiva mesta kako bismo ostavili još i više para tamo. Te igre su imale neki šmek, fazon i arkadni momenat kakav tadašnji personalni računari nisu mogli da izvuku. Tipičan primerak te "MAME" škole je i Tecmova igra Rygar, kasnije manje ili više uspešno portovana i na kućne mašine.
  Igra vas momentalno uvodi u svoj netipičan ambijent. Vi ste nekakav drevni ratnik, za koga bi se reklo da ima obličje ljudskog bića, a cilj mu je da se probije kroz boga oca mnogo nivoa smeštenih u neki praistorijsko-kameno doba-drevno konanovski ambijent koje je zapravo anahrona mešavina daleke prošlosti. Tu špartate po džunglama, pećinama, tunelima, prastarim hramovima, vodopadima, pustarama i nepreglednim horizontima a za oružje imate lanac sa kuglom na šiljke domaćinske veličine. a neprijatelji su zaista raznoliki, upravo su miš maš raznih razdoblja, od nekakvih guštera-iguana, čovekolikih divljaka, letećih veverica, triceratopsa-nosoroga, oposuma, velikih buba-oklopnjača i tako dalje i tako dalje. Očigledan je veliki trud programera da porade na paleti neprijatelja i tom raznolikošću su veoma doprineli zabavnosti igre. Neprijatelje ubijate vašim vernim oružjem, a možete i naskakivati na njih. Sa obzirom da je izvođenje u klasičnom 2D platformskom stilu, morate se dobro oslanjati i na vaše reflekse i skok, često će se desiti da će neprijatelja na ekranu biti toliko da ćete morati da ih preskačete i da bežite od njih umesto da se razračunavate na njima. Tu su i neke prirodne prepreke, poput litica, ili rupa sa lavom iz kojih kuljaju vatrene lopte koja vas ne vole previše. Nivoi u igri su kratki, ali ih ima zaista mnogo. Tu i tamo možete kupiti i neke dodatke, ali dobim delom vi ne primećujete koje koristi imate od njih, što je nekako bzvz. Ginete samo jednim dodirom neprijatelja, i morate konstantno biti na oprezu. Sreća u nesreći je da vaše oružje možete i da zavitlate preko glave i time se, recimo, rešite pterodaktila koji hoće da vam otkinu glavu. Između svaka dva nivoa, ulazite u neki pradavni hram, da se malo iskulirate. Dobar detalj.
  Grafika u igri je vrlo dobra za svoje vreme. Odličan ambijent, koji se jako umesno menja, gladak skrol, dobra animacija likova i upotreba boja su nešto što privlači svakog punokrvnog gejmera. Zvuk u igri je slabiji, to je jedna prosečna midijevska melodija koja ume da zasmori, ali zvučni efekti vade stvar i svojim digitalizovanim šmekom veoma doprinose atmosferi. Atmosfera u igri je odlična, sve vreme kao da ste tamo, igra vozi odlično i predstavlja jednu od onih igara koja vas nonstop tera da pičite dalje bez nekog određenog razloga. Balans u igri je dobar, sa obzirom da je ovo igra za automate. Veoma je teška, brzo i lako se gine, ali ipak nije nehumana, jer je responzibilitet na kontrole odličan. Ako se potrudite, možete daleko stići ovde.
  Dakle, nema više trošenja i gutanja žetona. Ali uz pomoć emulatora, narokajte se kreditima i krenite u avanturu. Iako nije vrhunsko ostvarenje, Rygar je punokrvna igra koja može da pruži mnoštvo arkadne akcije i zabave. A to je uostalom, i najbitnije. A i retko kad sam video igru sa ovoliko raznovrsnih neprijatelja.


Makljaža iz starih vremena...
  

Grafika: 9
Zvuk: 7
Atmosfera: 9
Balans: 8

Ukupna ocena: 8.5


Clyde

Нема коментара:

Постави коментар